Hrana ascunde substanţe ucigătoare

Posted on 5 August 2011. Filed under: Aditivii alimentari:E-urile, Aspartamul, Chimicalele din salamuri, Fructe si legume tratate cu etilena, Ftalatii, Mancarea tip fast-food, Radiatii, Teflonul | Etichete:, |

     Cât de actual este acest articol ???

  Hrana ascunde substanţe ucigătoare

   Aditivi interzişi în UE abundă în alimentele româneşti

Cancer, boli vasculare, indigestie, vomă, colici, pe scurt, aditivi alimentari scăpaţi de sub control. Producătorii de alimente îşi îngroaşă profiturile cu preţul sănătăţii consumatorilor români.

     Conservantii, antioxidantii, acidifiantii sunt un rau necesar. Consumul alimentar de masa nu poate fi asigurat de produsele suta la suta naturale. Nici in Romania, nici aiurea, omul de rand nu si le permite. Asadar, alimentele sunt „imbunatatite”. Pana aici, nici o noutate, nici un pericol. Daca producatorii respecta dozele maxim admise de E-uri (deghizamentul substantelor chimice cu denumiri abracadabrante din racoritoare, dulciuri, mezeluri, carne etc.), organismul uman nu este expus. Situatie ideala, departe de realitatea romaneasca.  

     „Nu avem nici o posibilitate de determinare a cantitatii si calitatii aditivilor din alimente, nu exista laboratoare capabile sa faca acest lucru. In aceste conditii, normativele Ministerului Sanatatii raman simple insemnari pe hartie”, avertizeaza inspectorul OPC Virginia Vargolici.

     Astfel si sunt tratate de producatorii de alimente. De vreme ce nu sunt obligati sa faca analiza la zi a ingredientelor folosite si nimeni nu poate controla veridicitatea inscrisurilor de pe etichete, fac exces de tot ceea ce poate da faţă, consistenţă, rezistenţă şi aromă produselor, luându-le cumparatorilor ochii, banii si, in ultima instanţă, sanatatea.

     Inspectorul Virginia Vargolici aminteste salamurile nenatural pigmentate, „Sibiul” care nu mai are de mult gust de „Sibiu”, crenvurstii si parizerul cu gust de radiera, racoritoarele strident colorate etc.

     În traducere,

  •       cancerigenele E 131, E 142 din bauturi alcoolice si nealcoolice, produse de cofetarie si patiserie, inghetate, condimente, supe, sosuri;
  •       inamicii sistemului nervos E 311, E 312 din uleiurile pe baza de grasimi;
  •       E 230 – 233 folositi la tratamentul de suprafata a citricelor si bananelor, inamici ai epidermei. Aditivi interzisi in lumea civilizata, in Romania sunt in top.
  •       E 123, cel mai cancerigen dintre aditivi, aflat in bomboane, jeleuri si branzeturi topite este sub embargo in SUA.
  •       E 110, colorantul preferat al producatorilor de prafuri de budinca, nu se mai consuma de mult in statele UE.

       Galantarele romanesti le gazduiesc insa cu generozitate, oferindu-le contra costuri piperate unor oameni prea saraci pentru a tine la sanatate.

     În domeniul securitatii alimentare nu există standarde obligatorii şi nici norme legale

     De zece ani incoace, ministerele Sanatatii si Agriculturii se tot pregatesc sa puna la punct un cod clar si cuprinzator al productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor.

     In timp ce functionarii statului au facut si au desfacut hotarari, ordonante si institutii, piata a fost invadata de produse alimentare contrafacute, tunuri date de comercianti pe spinarea si sanatatea consumatorilor, Romania trage plina de speranta cu ochiul in ograda Uniunii Europene, fara a avea nici un fel de norme specifice in domeniul alimentatiei, sector extraordinar de bine reglementat in statele comunitare.

     O ordonanta-cadru exista (OUG nr. 97/ 2001), ba chiar si o Autoritate Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Din pacate, deocamdata, aici se opreste totul. Chiar daca directiile de resort din Ministerul Agriculturii si din cel al Sanatatii si Familiei lucreaza in chiar acest moment la norme specifice pentru fiecare categorie de produse, va mai dura o buna bucata de vreme pana cand galantarele magazinelor vor fi curatate fara drept de apel de marfurile alimentare periculoase pentru sanatatea cumparatorilor.

     O institutie moare, alte doua ii iau locul

     Debandada de pe piata s-a declansat in 1992. În momentul respectiv, Guvernul Romaniei investea IRS ca fiind autoritatea suprema in materie de verificare a sistemelor sigurantei calitatii in fabrici, a celor de acreditare a laboratoarelor romanesti si a certificarii conformitatii produselor cu documentatia ce sta la baza fabricarii lor.

     Misiunea IRS era ca, in decurs de doi ani, sa edifice o osatura organizationala si institutionala a calitatii produselor comparabila cu cea a tarilor dezvoltate. Se pornea de la principiul ca nu statul trebuie sa suporte costurile asigurarii standardelor de calitate din intreprinderile romanesti, ci producatorii. Statului ii revenea in schimb sarcina de a proteja populatia de riscurile pe care le implica consumul marfurilor produse in afara standardelor.

     La expirarea termenului dat Institutului Roman de Standardizare, s-a constatat ca institutia tocase de pomana banii publici. Cu toata lipsa de rezultate a institutiei, sanctiunea a venit ceva mai tarziu. Nu a fost una de natura administrativa, cum ar fi fost normal.

     Pur si simplu, in locul IRS s-au infiintat doua noi organisme, de acreditare si de standardizare, fiecare preluand o parte din atributiile defunctei institutii. Mai multi functionari la treaba mai putina. Nu acest aspect este insa problema, cat faptul ca o data cu moartea IRS a murit si obligativitatea impusa producatorilor de a respecta standardele. Urma ca in termen de 180 de zile statul, prin ministerele de resort si noile organisme de acreditare si standardizare, sa elaboreze norme specifice obligatorii ce ar fi urmat sa inlocuiasca standardele de securitate a produselor.

     Suntem in iulie 2001 si aceste norme nu exista. Consecinta: alimentele din te miri ce fabricate au inundat galantarele magazinelor, fara ca vreo autoritate publica sa le deturneze din traseul catre mesele consumatorilor.     

     Un articol preluat din arhiva Capital:

     http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/hrana-ascunde-substante-ucigatoare-4543.html


Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: