„Gripa castraveţilor”

Posted on 11 Iunie 2011. Filed under: Aditivii alimentari:E-urile, Aspartamul, Cartofii prajiti, Chimicalele din salamuri, Fructe si legume tratate cu etilena, Ftalatii, Mancarea tip fast-food, Radiatii, Teflonul | Etichete:, , , , , , |

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi:

„Gripa castraveţilor”, noua sperietoare biologică

Jurnalul Naţional: Domnule profesor, care sunt principalele gazde ale acestor bacterii?

     ● Prof. dr Gheorghe Men­ci­ni­cops­chi: E. coli sunt bacterii nepatogene, care populează în special in­tes­tinul animalelor. Inclusiv in­tes­ti­nul omului, în special colonul, găz­du­ieşte aceste bacterii. De aceea, principala cale de contaminare cu E. coli este cea a fecalelor omului şi anima­le­lor. 

     ● Şi alte surse de infectare cu E. coli?
     ● Aceste bacterii pot ajunge în or­ga­nism fie direct prin contactul mâinilor pe care se află resturi de fecale. Fie in­di­rect: prin carnea care conţine bac­terii  şi care nu este preparată termic corespunzător, fructe şi legume insuficient spălate sau spălate cu apă in­fec­tată provenită din fântâni plasate în vecinătatea unor wc-uri şi adăposturi de animale. De asemenea, în­gră­şă­mintele naturale (fecale de animale) pot conţine aceste bacterii care ajung pe fructe şi legume. De asemenea, laptele nefiert, brânzeturile pot conţine E. coli. Şi unele tacâmuri, mai ales cuţitul cu care am tranşat carnea crudă, folosit pentru tăierea altor alimente.

     ● Dar pare că noi împărţim în mod curent viaţa cu aceste bacterii?
     ● Da. Aceste bacterii sunt în fri­gi­der, mai ales dacă acesta nu este cu­ră­ţat periodic şi temeinic; dacă temperatura în interiorul lui depăşeşte plus 4 grade Celsius; dacă, de exemplu, fructe sau legume nespălate stau alături de brânzeturi etc. Un studiu efectuat recent  în Marea Britanie chiar avertiza că în frigider sunt mai multe bacterii decât pe colacul wc-ului. Dar să nu uităm de tastaturi: calculator, telefonul mobil etc.

     ● Şi cum s-a ajuns la castraveţi şi la atâtea victime?
     ● S-a spus că îngrăşămintele naturale, respectiv fecalele de animale, folosite la culturile de castraveţi conţineau aceste bacterii. Problema este că nu doar castraveţii spanioli, ci şi alte legume pot în acelaşi mod să fie contaminate. Dar printr-o igienă de bun simţ, omul sănătos poate să se apere de E. coli.

     ● Asta s-a spus oficial, dar dumneavoastră ce convingere aveţi?
     ● Sunt convins că este un nou epi­sod din serialul gripei aviare, gripei porcine…  Adică, să nu mai mâncăm carne de porc, carne de pui. Azi, să renunţăm la legume. Mâine, la fruc­te… Pentru ca să ne hrănim cu fast food, cu alimente procesate etc.

     Mai sunt convins că sistemul imunitar al omului este din ce în ce mai puţin re­zis­tent la atacul bacteriilor din cauza stilului de viaţă dezechilibrat. Pentru că, în mod normal, un om sănătos poate face faţă acestor bacterii. De ase­menea, sunt convins că suntem din ce în ce mai superficiali în privinţa igienei personale.

 

     Sunt con­vins că în restaurante şi alte uni­tăţi de alimentaţie publică nu se respectă condiţiile de păstrare a alimentelor. Gândi­ţi-vă doar că pre­pa­ra­tele care se vând calde şi care trebuie ţinute la tempe­ra­turi de +70 grade Celsius. Or, în realitate, ele sunt ţinute toată ziua la temperaturi „călduţe”, optime pentru dezvoltarea microorganismelor.

     Autor: MAGDA MARINCOVICI


http://www.jurnalul.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/prof-dr-gheorghe-mencinicopschi-gripa-castravetilor-noua-sperietoare-biologica-579876.html


 

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: