FRUCTE SI LEGUME DE IMPORT TRATATE CU ETILENĂ

Posted on 2 Martie 2011. Filed under: Aditivii alimentari:E-urile, Aspartamul, Bicarbonatul de sodiu, Cartofii prajiti, Chimicalele din salamuri, Ftalatii, Mancarea tip fast-food, Medicamente, Mens sana in corpore sano, Suplimentele alimentare, Teflonul | Etichete:, , , , |

     Ştiaţi că mâncaţi banane şi roşii tratate cu etilenă?

      Banane, rosii, ardei mari si luciosi. De la import. Sunt in piete, in supermarketuri, mai peste tot. Ieftine si tratate cu etilena. Un hormon natural de maturare a fructelor si legumelor.

     Realitatea Tv a realizat un reportaj cu camera ascunsa la depozitul de la Buftea unde bananele sunt coapte cu etilena, mai mult sau mai putin, in functie de cum le merg vanzarile.

     Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara e senin. Procedura e folosita pentru fructe si legume aduse de peste hotare. Nu au cum sa reziste altfel. Atat doar ca poate ar trebui sa si scrie pe ele ca sunt(em) tratati cu etilena. De aia zic, mancati romaneste!

     Exista 7 grade de maturare a bananelor. In functie de cat sunt de coapte, bananele primesc aceste numere. In primul stadiu bananele au o culoare verde inchis. In stadiul 7, pe coaja bananei incep sa apara mici pete maronii.

      In functie de cum le merg vanzarile, magazinele comanda de la importatori banane mai coapte sau mai putin coapte. Ce se stie mai putin este ca fructele in general sunt culese cand sunt verzi, iar coacerea lor nu este una naturala.

     Depozitul din Buftea este inchis in weekend. Aflam, insa, detalii despre ingenioasa metoda chiar de la portar. Procesul se desfasoara in incaperi intunecate si etanse. In instalatiile artificiale de copt banane, etilena este dozata computerizat si pompata din butelii. Paznicul spune ca procesul de maturare dureaza numai trei zile.

     Ministrul Agriculturii da asigurari ca nu e niciun pericol pentru cei care consuma banane. Procedura de tratament cu etilena este folosita pentru diferite fructe si legume care sunt aduse din tari indepartate. Totusi produsele care sunt supuse tratamentelor ar trebui etichetate.

     “Nu stiam de depozitul de la Buftea, dar de procedura stiam. E o procedura care se foloseste si la rosii si la alte legume. E folosit si la rosii si la alte fructe, depinde de perioada recoltare. Trebuie vazute procedurile cum se fac. Nu e vorba de o procedura, e vorba de a mări coacerea sau aspectul cum e la rosii. In nici un caz cele care se produc in Romania, cu mici exceptii la rosii, nu sunt expuse acestui procedeu, toate se coc natural.

     La banane, ele se aduc de la distante mari şi nu pot fi transportate la maturitate. Orice tratament care se face asupra produselor agro-alimentare trebuie evidentiat. Ar fi bine ca cei care vin in piata cu banane sa spuna si procedura de depozitare. Nu e vorba de gazare, e vorba de tratament cu etilena. Nu e niciun pericol pentru populatie”, a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, la Realitatea Tv.

     Coacerea bananelor a devenit o afacere si pentru ca, statistic vorbind, un român mănâncă 3 kilograme de banane pe an.

     http://www.ziuaonline.ro/societate/sanatate/stiati-ca-mancati-banane-si-rosii-tratate-cu-etilena.html

 


     Incredibil: Bananele sunt coapte artificial în depozitele din Buftea      

     Doar trei zile. De atât este nevoie pentru a transforma cele mai crude banane într-o marfă numai bună de vândut. Minunea se petrece în camerele de „gazare” ale depozitului din Buftea, unde bananele sunt „gazate cu etilenă”, un hormon vegetal de maturare a fructelor.

    Vânzătorii ştiu şi ei cum sunt coapte artificial bananele la noi în ţară. Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu e niciun pericol pentru populaţie.

 VEZI VIDEO:
Bananele sunt coapte cu ajutorul unui hormon vegetal

     2011-02-27 13:30:55

     Există 7 grade de maturare a bananelor. În funcţie de cât sunt de coapte, bananele primesc aceste numere. În primul stadiu bananele au o culoare verde închis.

     În stadiul 7, pe coaja bananei încep să apară mici pete maronii. În functie de cum le merg vânzările, magazinele comandă de la importatori banane mai coapte sau mai puţin coapte.

     Ce se ştie mai puţin este că fructele în general sunt culese când sunt verzi, iar coacerea lor nu este una naturala.

     Dacă aţi auzit ca România este exportator de banane, ei bine, să ştiţi ca este şi locul unde se coc bananele. În aşa numitele „camere de gazare cu etilenă”. Etilena e un hormon vegetal de maturare a fructelor. (N.B.?!?! vezi *)

     Reporterii Realitatea Tv au realizat un material cu camera ascunsă.

     De ciudata metodă de coacere ştiu toţi vânzătorii de fructe din pieţele Capitalei. Şi cei din piaţa Trapezului sunt la zi cu noutăţile.

     „E ceva ca o baracă, o cameră şi au temperaturi de le aduce le gazează”, spune un vânzător.

     Aflăm de o altă metodă de coacere artificială a bananelor de la vâzătorii din piaţa Titan.

    „Ele vin şi până să le bage la vânzare le dă cu un spray ca un gaz. E un spray care le ţine verzi şi un spray care le pune la copt. Aşa e metoda lor”, a povestit un alt vânzător.

     Depozitul din Buftea este închis în weekend. Aflăm, însă, detalii despre ingenioasa metodă chiar de la portar. Procesul se desfăşoară în încăperi întunecate şi etanşe. În instalaţiile artificiale de copt banane, etilena este dozată computerizat şi pompată din butelii. Paznicul spune că procesul de maturare durează numai trei zile.

     „Eu l-am văzut, da. Sunt nişte camere mari. Le bagă acolo, închide uşile, are o prelată pe care o trage peste ele şi sunt nişte aparate care le gazează. În vreo trei- patru zile se fac. De când le bagă acolo, în trei- patru zile începe să le livreze”, a declarat un paznic.

     Ministrul agriculturii dă asigurări că nu e niciun pericol pentru cei care consumă banane. Procedura de tratament cu etilenă este folosită pentru diferite fructe şi legume care sunt aduse din ţări îndepărtate. Totuşi produsele care sunt supuse tratamentelor ar trebui etichetate.

     „Nu ştiam de depozitul de la Buftea, dar de procedură ştiam. E o procedură care se foloseşte şi la rosii şi la alte legume. E folosit şi la roşii şi la alte fructe depinde de perioada recoltare. Trebuie văzut procedurile cum se fac. Nu e vorba de o procedură, e vorba de a mării coacerea sau aspectul cum e la roşii. În nici un caz cele care se produc în România, cu mici excepţii la roşii, nu sunt expuse acestui procedeu, toate se coc natural. La banane ele se aduc de la distanţe mari nu pot fi transportate la maturitate. Orice tratament care se face asupra produselor agro-alimentare trebuie evidenţiat. Ar fi bine ca cei care vin în piaţa cu banane să spună şi procedură de depozitare. Nu e vorba de gazare, e vorba de tratament cu etilenă. Nu e niciun pericol pentru populaţie”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, la Realitatea Tv.

     Etilena este un hormon natural care determină coacerea fructelor. Dacă în natură, fructele îşi produc singure etilena, în camerele artificiale de maturare ea este administrată din butelii.

Coacerea bananelor a devenit o afacere şi pentru că, statistic vorbind, un român mănâncă 3 kilograme de banane pe an.

* (N.B. Ce este Etena (Etilena): 

Etena (Etilena) este prima hidrocarbură din seria hidrocarburilor aciclice nesaturate….

Preparare. Dintre metodele de preparare a etenei, cele mai importante sunt:

1. Destinderea alcoolului etilic în prezenţa acidului sulfuric (catalizator):

a)     CH3 ¾ CH2 ¾ O H + HO  ¾ SO3H®CH3 ¾ CH2 ¾ SO3H + H2O

             alcool etilic               acid sulfuric             sulfat acid de etil

b)     CH3 ¾ CH2 ¾ O ¾ SO3H®CH2 = CH2 + H2SO4     Etilena

      Această reacţie se efectuează, de obicei, prin încălzirea alcoolului în prezenţa substanţelor deshidratate, cum este acidul sulfuric concentrat sau anhidrida fosforică, la temperatura de 100-200oC.


 


Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

2 Răspunsuri to “FRUCTE SI LEGUME DE IMPORT TRATATE CU ETILENĂ”

RSS Feed for Pentru sănătatea noastră – prosanitas.wordpress.com Comments RSS Feed

vai de capul vostru ….

Bananele sunt hibridate artificial de peste 150 de ani, toate bananele mancate vreodata sunt CLONE, altfel nu ar putea sa creasca singure, si nici nu cred in COPACI, imbecililor, mai interesati-va inainte sa scrieti un articol penibil.

Bananele NU cresc in copaci, si NU se pot reproduce singure, numai bananele salbatice cresc in copaci, dar nu sunt comestibile, un cercetator de acum 150 de ani a hibridat 2 rase de banane si a obtinit banana galbena pe care o mancam, dar aceasta este STERILA, deci trebuie clonata artificial prin ruperea radacinii si replantare, nu se poate reproduce prin seminte, deci toate bananele sunt CLONE.

orice fruct emana etilena , deci nu poate fi daunatoare ….

Orice fruct emana etilena pe cale natura domnule Alexandru insa dupa cum ati cititi in articol este vorba de etilena artificiala … daca iti place sa traiesti si sa manci sanatos trebuie sa sti ca tot ce e artificial e daunator pentru sanatatea omului … Daca tie iti place sa manci orice prostie care nemernicii astia de Romani scot pe piata asta nu inseamna ca toata lumea e proasta … de ce Lidl nu coace bananele si le lasa verzi la vanzare ?


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: